Symptomen die te maken hebben met het zicht kunnen functioneel zijn. De volgende symptomen zijn veelvoorkomend: 

Wazig zicht

Patiënten klagen dat het zien soms wazig is. Soms is er ook dubbelzien. Dit symptoom is het gevolg van spasme in de oogspieren, waarbij één oog naar binnen gedraaid staat, richting de neus. De ogen staan dus tijdelijk niet dezelfde kant op, waardoor het zicht wazig wordt. Het is een normale oogbeweging, die in dit geval overactief is. 

Licht overgevoeligheid (fotofobie)

Dit komt vrij veel voor bij functionele verlamming, gevoelsstoornissen, functionele dissociatieve aanvallen en bewegingsstoornissen. De overgevoeligheid voor licht is vaak eenzijdig, aan dezelfde kant als de verlamming. Soms verergert fel licht de functionele bewegingsstoornis.

Een zonnebril opzetten is een logische reactie. Maar het probleem daarvan is dat de ogen veel gevoeliger worden voor licht. De ogen worden dan afhankelijk van de zonnebril. Het is beter de ogen stap voor stap te laten wennen aan steeds wat meer licht.

Verminderd zicht

Minder vaak voorkomend zijn klachten van verminderd zicht in één of beide ogen. Soms  is er totale blindheid. Hierbij kan worden vastgesteld dat er functionele blindheid is, omdat de ogen normaal reageren op licht en op beweging.

Bij functionele visuele symptomen komt het voor dat patiënten tunnelvisie hebben; het zicht is beperkt tot een tunnel. Dat is een specifiek kenmerk van een functionele stoornis. Bij onderzoek van de ogen is dit goed vast te stellen, door op verschillende afstanden het gezichtsveld te meten. Zie figuur 1 hieronder.

Afbeelding 2

Figuur 1. Tunnelvormig zien, zoals in dit plaatje is te zien, is een teken van functionele visuele symptomen.  Tijdens het onderzoek blijkt dat op iedere afstand dezelfde afwijking gevonden wordt, iets wat niet goed verklaard kan worden vanuit de oogheelkunde, maar past bij functionele symptomen.

Vlekjes zien

Patiënten kunnen sneeuwachtige effecten zien. Dat kan het gevolg zijn van een oog- of hersenaandoening, maar komt ook zonder verklaring voor. Iedereen die naar een helder oppervlak kijkt, ziet zwarte vlekjes of puntjes in het gezichtsveld bewegen. Sommige mensen valt dit meer op dan anderen. Om de aandacht voor de vlekjes te verminderen helpt het te weten dat de vlekjes weinig te betekenen hebben.

Een vergelijkbaar fenomeen is het als het ware 'vasthouden' van beelden. Als iemand lang naar een bepaald beeld kijkt, en vervolgens wegkijkt, blijven de beelden nog even aanwezig. Ook hierbij moeten oogheelkundige en structurele neurologische oorzaken uitgesloten worden. Het functionele symptoom is vergelijkbaar met vlekjes zien: de hersenen filteren niet goed wat belangrijk is en wat niet, waardoor er teveel aandacht is voor beelden die overbodig zijn.

Afb 4: Visuele (zicht) klachten
© Al het materiaal op deze website staat onder copyright en mag zonder toestemming niet gekopieerd en gebruikt worden.