Deze website is niet bedoeld om de behandeling van pijn uitgebreid te bespreken. Hieronder gaan we kort in op verschillende mogelijkheden bij de behandeling van pijn. Om pijnbehandeling te starten, kunt u zich het beste melden bij uw huisarts.

Opties voor behandeling van pijn

Medicatie

Er bestaan verschillende soorten pijnmedicatie, zoals paracetamol, diclofenac, codeïne en morfine. Een groot deel hiervan is alleen werkzaam in de acute situatie als pijn pas kort bestaat, bijvoorbeeld na een operatie. Bij langer gebruik ontstaan allerlei problemen. Pijnstillers geven veel bijwerkingen, bijvoorbeeld maagproblemen, duizeligheid, concentratieproblemen en constipatie. Ook ontstaat bij langer gebruik van pijnstillers gewenning: het lichaam heeft steeds meer pijnstillers nodig om hetzelfde effect te bereiken. Uiteindelijk zorgt dat voor afhankelijkheid (verslaving); het lichaam kan niet meer zonder de medicijnen en er ontstaan allerlei verschijnselen als de pillen niet ingenomen worden. Het is bijvoorbeeld bekend dat hoofdpijn ontstaat door langdurig gebruik van pijnstillers. Bij chronische pijn is het daarom niet aan te raden veel pijnstillers te gebruiken.

...Door langdurig gebruik van pijnstillers zoals paracetamol of tramadol ontstaat chronische (hoofd)pijn...

Waarom heb ik dan toch het idee dat de pijnstillers mijn pijn verlichten?

Het klopt dat pijnstillers vaak kort na het innemen wel verlichting geven. Op de lange termijn maken ze de klachten juist erger. Het voelt alsof de medicijnen helpen, maar patiënten die de medicijnen afbouwen merken dat de pijn zonder medicijnen net zo erg of zelfs minder erg is, dan de pijn met medicijnen was.

Zijn er andere medicijnen die ik zou kunnen gebruiken?

Er bestaan geen medicijnen die chronische pijn helemaal wegnemen. Wel zijn er medicijnen die de ernst van de klachten verminderen of het makkelijker maken iets aan de pijn te doen. Het meest gebruikte medicijn hiervoor is amitriptyline. Amitriptyline is ontwikkeld als antidepressivum, maar in lage dosering blijkt het effect te hebben op functionele klachten en chronische pijn. Een alternatief daarvoor zouden gabapentine of pregabaline kunnen zijn. Dat zijn allebei anti-epileptica die in lagere dosering werken tegen chronische (zenuw)pijn. Vraag uw huisarts/neuroloog/medisch specialist naar de mogelijkheden.

Psychotherapie

Uit onderzoek blijkt dat psychotherapie goed kan werken tegen chronische pijn. Als u hier meer over wilt weten, kunt u terecht bij uw huisarts.

Pijnpoli

De meeste ziekenhuizen in Nederland hebben een pijnpoli, waarin verschillende specialisten samen werken. U kunt door uw huisarts of neuroloog zo nodig naar een pijnpoli worden verwezen.

In beweging blijven

Net zoals bij functionele bewegingsstoornissen geldt ook voor chronische pijn dat het belangrijk is om conditie te behouden en in beweging te blijven. Stijfheid en een slechte conditie maken het lichaam meer gevoelig voor pijn, waardoor de pijnklachten erger worden. Direct tijdens of vlak na het bewegen is de pijn soms erger, maar op lange termijn is bewegen beter tegen de pijnklachten.

Op thuisarts.nl vindt u ook veel informatie over de behnadeling van pijn. 

© Al het materiaal op deze website staat onder copyright en mag zonder toestemming niet gekopieerd en gebruikt worden.