Vermoeidheid komt vaak voor bij patiënten met functionele bewegingsstoornissen. En het leidt in vergelijking met andere klachten het meest tot beperkingen in het dagelijks leven.

Vermoeidheid uit zich door weinig energie, een moe gevoel, een zwaar gevoel in het lichaam en een verhoogde behoefte aan slaap. Vaak slapen patiënten ook meer; ze slapen 's nachts langer, of ze slapen ook overdag.

Er zijn veel verschillende oorzaken voor vermoeidheid:

  • Vermoeidheid komt voor bij chronische ziekten (bijvoorbeeld bij diabetes mellitus), bij aandoeningen van hart en longen (bijvoorbeeld COPD) en bij langdurige pijnklachten.

  • Omdat vermoeidheid gezien kan worden als een probleem van het functioneren van het zenuwstelsel, komt het ook voor als onderdeel van een functionele stoornis

  • Het komt voor bij angst- en depressiestoornissen en ook bij een stressvolle periode in het leven.

  • Bij overspanning is de belangrijkste klacht vermoeidheid.

  • Een slechte lichamelijke conditie, overgewicht, roken en alcohol gebruik zijn ook allemaal oorzaken van vermoeidheid.

  • Vermoeidheid kan samen hangen met slapen: patiënten die 's nachts slecht slapen, zijn overdag vermoeid. Dat geldt ook voor slaapapneu, een aandoening waarbij 's nachts een tekort aan zuurstof ontstaat, waardoor de patiënt steeds kort wakker schrikt.

In deel 3 van deze website vindt u adviezen bij vermoeidheid. 

Chronisch Vermoeidheids Syndroom (CVS)

Een aantal patiënten met een functionele bewegingsstoornis heeft de diagnose chronisch vermoeidheidssyndroom. Deze website is niet bedoeld om het chronisch vermoeidheidssyndroom uitgebreid te beschrijven. Het ontstaansmechanisme en de behandeling lijken echter wel sterk op de behandeling van functionele symptomen. 

Meer informatie over vermoeidheid vindt u op de website van Thuisarts:

© Al het materiaal op deze website staat onder copyright en mag zonder toestemming niet gekopieerd en gebruikt worden.