Vermoeidheid, aandachts- en concentratieproblemen komen heel veel voor bij patiënten met een functionele stoornis. Er zijn meerdere aspecten die hieraan bijdragen, maar de voornaamste zijn dat de stoornis zelf veel energie kost en dat veel patiënten problemen met het slapen hebben, waardoor ze overdag moe zijn.
 

Patienten met een functionele stoornis hebben vaak baat bij voldoende ontspanning. Het is niet zo dat minder activiteiten beter voor u zijn, maar korte periodes van bewuste ontspanning kunnen wel effectief zijn.
 

Er zijn heel veel manieren om aan ontspanning te doen. Het kan soms behulpzaam zijn om ontspanningsmomenten in te bouwen in de dag, bijvoorbeeld voor u naar bed gaat. Hieronder staan een aantal oefeningen die u kunt toepassen als u denkt dat het u kan helpen. Niet bij iedereen helpen oefeningen gericht op ontspanning; het kan de moeite waard zijn om het te proberen.

Een andere vorm van 'ontspanning'  is om heel bewust activiteiten te doen die u afleiden van vervelende gedachten of van uw lichamelijke klachten, bijvoorbeeld sporten of wandelen, een hobby uitvoeren, met vrienden afspreken enzovoort. Het helpt om tijdens deze activiteiten zo min mogelijk te denken aan problemen.

Als u zelf heeft ondervonden dat een bepaalde activiteit bij u werkt, bijvoorbeeld tuinieren, zwemmen, een boek lezen of in de zon zitten, blijft u dat dan vooral doen!

Ontspanningsoefeningen:

1. Middenrif ademhaling
Ga in een stoel zitten, probeer het lichaam te ontspannen en zorg ervoor dat de stoel de lage onderrug steunt. Zet beide voeten stevig op de grond. Leg één hand op de buik en één hand bovenop de borstkas. Adem rustig in, en probeer buikademhaling toe te passen: de buik moet dan uitzetten bij het inademen. De hand op uw buik zal dan omhoog komen, terwijl de hand op de borstkas weinig beweegt. Bij het rustig uitademen zal de hand op de buik weer naar beneden zakken. Herhaal dit; het kan helpen om een voorstelling te maken van een ballon in de buik, die steeds opgeblazen moet worden en dan weer leegloopt. Het ademen moet rustig gaan, en niet te diep. Blijf hierbij gefocust en houdt het ongeveer 10 minuten vol.

2. Mentale ontspanningsoefening (bij onrustig gevoel in het hoofd)
Ga op een rustige plek zitten en sluit uw ogen. Denk aan een plaats waar u eerder bent geweest, waar het rustig en mooi is, en waar u tot rust zou komen. Als er geen plek is waar u bent geweest, kunt u ook iets verzinnen. Probeer hier in op te gaan, zodat u even niet denkt aan de dagelijkse beslommeringen. Helpt het om u rustiger te maken? Houdt het dan een tijdje vol (20 minuten tot een half uur).

3. Ontspanningsoefening voor lichamelijke stress (ook toepasbaar als u ergens bent en niet teveel wilt laten merken dat er iets mis is)
Als u merkt dat u toenemend gespannen wordt, of als u zich gestrest voelt, stop dan en besef hoe u zich voelt. Ga op een stoel zitten. Neem een kleine ademteug en houdt de adem ongeveer 7 seconden vast. Sla tegelijkertijd uw enkels over elkaar, druk het bovenste been omlaag, en trek het onderste omhoog: daarmee spant u de spieren in beide benen stevig aan. Adem rustig uit, en laat tegelijkertijd de benen ontspannen. Adem dan weer in en houd de adem weer vast voor ongeveer 7 seconden, houd tegelijkertijd uw handen in uw schoot en druk de palmen op elkaar (de bovenste omlaag, de onderste omhoog), laat dan de adem los en ontspan tegelijk de handen. Herhaal de hele oefening (om de beurt benen en handen) tot u zich rustiger voelt.

Meer ontspanningsoefeningen kunt u vinden op de website van Wij zijn Mind.

© Al het materiaal op deze website staat onder copyright en mag zonder toestemming niet gekopieerd en gebruikt worden.